Jdi na obsah Jdi na menu
 


O HASIČÍCH

  Dobrovolný hasič, je člověk, který chodí do zaměstnání nebo do školy, jako každý jiný. Má pracovní povinnosti, musí se starat o rodinu, domácnost prostě žije obyčejným životem jako většina lidí. Ovšem pokaždé když přijde sms s výzvou k výjezdu, nebo zahouká siréna, rozběhne se směrem k hasičárně, navlékne zásahové oblečení a helmu a rozjede se druhým ku pomoci. V tu chvíli se z obyčejného člověka stává člověk výjimečný, kterému je jedno, že má za sebou dvanácti hodinovou šichtu, že se nejspíš vrátí až pozdě k ránu a zase půjde do práce, je mu jedno, že za tuto službu veřejnosti není placen, protože to dělá pro druhé a to mu stačí. Stačí mu ten pocit když ví, že dnes udělal něco, co pomohlo jinému v nesnázích 

 

O HASIČÍCH

 

Jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí mají nenahraditelné místo v systému požární ochrany. Svým přístupem obsluhovanou technikou a dovednostmi to denně dokazují. Vždy byly a jsou pilířem, který zabezpečuje včasnou pomoc občanům, při hašení požárů, provádění záchranných prací, při živelních pohromách a jiných mimořádných událostech.

Je zde nutno připomenout, že dost často dochází k záměně pojmů"Sbor dobrovolných hasičů" s "Jednotkou sboru dobrovolných hasičů obce" .

V prním případě se jedná o organizační článek občanského sdružení Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezka, která také významnou měrou spolupracují s obcemi v oblasti požární ochrany a při zabezpečení činnosti jednotek SDH obcí.

Kdežto jednotky SDH obcí podle zákona č.133/1985Sb., o požární ochraně ve znění pozdějších předpisů, zřizuje obec. Tyto jednotky SDH obcí jsou významným článkem plošného pokrytí, k zásahům na místa požárů a jiných mimořádných událostí jsou často povolávány operačními a informačními středisky Hasičských záchranných sborů krajů. Využitelnost při zásazích se liší podle kategorie a vybavení jednotek technikou a věcnými prostředky PO.

Způsob spolupráce asi nejlépe dokumentuje zařazení do zmíněnného plošného pokrytí. Rovněž spolupráce s Hasičskými záchrannými sbory krajů je na dobré úrovni. Např. část pravidelné odborné přípravy členů jednotek SDH obcí kategorie JPO II a JPO III probíhá ve spolupráci s Hasičskými záchrannými sbory krajů na stanicích Hasičských záchranných sborů krajů.

O vztazích mezi dobrovolnými a profesionálními hasiči kolují více či méně zasvěcené informace o rivalitě, přehlížení a podceňování dobrovolných hasičů. Ve skutečnosti jsou tyto vztahy podobné, jako vztahy mezi jinými lidmi, kteří jsou nuceni spolupracovat. Až na výjimky probíhá tato spolupráce bez problémů a je hasičům vyšším cílem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář